Cooperative provisioning of nestlings in the White- crested Laughingthrush Garrulax leucolophus
Cooperative provisioning of nestlings in the White- crested Laughingthrush Garrulax leucolophus
复制标题
DOI:
--
复制
发表时间:
2006
期刊:
影响因子:
--
通讯作者:
P. Holt;P. Round
中科院分区:
文献类型:
--
作者:
P. Holt;P. Round
extend around the back of the neck as it did on the Roseringed Parakeets. Instead there was a fairly prominent pinkish hind-collar that was broader than that on the accompanying Rose-ringed Parakeets. Alexandrine Parakeet is considered to be a scarce or locally common resident in Myanmar (except south Tenasserim) (C. Robson in litt. 2004). It has also been recorded at Bhamo, where Fea apparently noted it sometime in 1885–1886 (see Salvadori 1887) and described it as ‘found generally in numerous small groups’. There is also a specimen of Alexandrine Parakeet collected at Bhamo in the Natural History Museum, Tring, U.K. (S. Schoedel in litt. 2004). Robson (in litt. 2004) considered Rose-ringed Parakeet to be a locally common resident in Myanmar (except south Tenasserim) but there appear to be no historical records of Rose-ringed Parakeet from Bhamo or elsewhere in Kachin state, although the species was recently encountered there by van der Ven (2001). Rose-ringed Parakeet is recorded as a resident in eastern Myanmar, in the northern Shan States (as are the other two species) in a distribution list lacking details in Smythies (1953). The next closest records are to the south-west, in central Myanmar, from Shwebo (Sagaing Division), where it was found to be common by Roseveare (1949). Rose-ringed Parakeet was described by Cheng (1987) as ‘very rare in the wild’ in China; he listed it from Hong Kong, Macao and Zhuhai in Guangdong. Unfortunately he did not make it clear whether he regarded these records as relating to a native or a feral population, but Carey et al. (2001) noted that ‘in the absence of records in China away from the Pearl River region, there is little doubt that the populations in Hong Kong and nearby are all of captive origin’. The Hong Kong population, introduced early in the 1990s, remains the only one in China about which there appears to be any information, although free-flying birds have also been seen in Macao in recent years (Liu Yang in litt. 2004). Rose-ringed Parakeet remains a popular cage bird throughout China, and it is possible that my Ruili sightings of this and Alexandrine Parakeet relate to free-flying escaped birds. This origin is perhaps all the more likely as N. Farrell (in litt. 2004) reported what were probably the same birds (‘between eight and ten’) in this area on two dates between 28 January and 4 February 2003, and again ‘about eight’ there around 22 February 2004.